Džiovintų vaisių yra daug ir įvairių rūšių. Kiekviena rūšis turi skirtingas naudingas savybes. Vaisiai gerina imuninę sistemą. Šviežius vaisius sunku ilgai išlaikyti – greitai ima gesti. Nuo senovės žinomas patikimas konservavimo būdas, tai džiovinimas. Džiovinti vaisiai ilgai išlieka nepakitę. Iš tokių vaisių populiarūs yra džiovinti ananasai. Dažnai daugelį domina kur auga ananasai - ananasų gimtinė Pietų Amerika. Šiandien ananasus augina daug šalių: Havajai, Filipinai, Indija, Australija, Gana, Gvinėja. Tačiau ūkiuose ananasai užauginti yra ekologiški.
Džiovinti ananasai – ar sveika juos valgyti? Ananasai turi mažai kalorijų ( kcal), tačiau daug biologiškai veiklių medžiagų. Todėl ananasai laikomi dietiniais vaisiais. Dažnai vieno ar kito produkto pasirinkimą apriboja kalorijos. Džiovintų ananasų maistinė vertė leidžia juos pasirinkti žmonėms turintiems antsvorį, cukrinį diabetą, vegetarams, veganams. Džiovinti ananasai vitaminų kiekiu neatsilieka nuo šviežių ananasų – juose gausu vitamino A, vitaminų B1, B3, B6, vitaminų Omega, kalio, geležies, magnio bei daug kitų naudingų vitaminų. Natūraliai džiovinti ananasai stiprina imuninę sistemą, valo skrandį, normalizuoja širdies veiklą. Džiovinti ananasai tinka tiek vaikams, tiek suaugusiems – apsaugo nuo uždegimų, mažina kraujospūdį.
Vaisių džiovinimui naudojama daug ir įvairių technologijų. Ananasai gali būti džiovinami, kaip daugelis vaisių – džiovinimo įregimuose, krosnyse, šaltyje džiovinami, džiovinami natūraliu būdu. Ananasų džiovinimas – tai dar vienas koncervavimo būdas, kuris padeda vaisiui išsaugoti vertingas savybes. Ananasai savyje turi daug vandens. Todėl džiovinimas šaltyje yra vienas iš efektyviausių būdų. Šviežiai sunokę ananasai yra ruošiami šaldyti. Kruopščiai nulupama luobelė ir plonai supjaustomas minkštimas. Vaisiai užšaldomi ir tokiu būdu džiovinami.
Visų džiovinimo būdų tikslas, kad vaisiuje liktų kuo daugiau vertingų savybių. Nuo senovės buvo vertinami vaisiai, kurie yra natūraliai džiovinti. Tiesioginiai saulės spinduliai – tolesnis ryšis su gamta labiau saugo vaisiuje naudingas medžiagas. Pagreitintu džiovinimu prarandama mineralų, vitaminų, skaidulų. Natūraliai džiovinti ananasai išlaiko savyje beveik visus elementus, kurie yra šviežiuose vaisiuose.
Prieš natūralų džiovinimą ananasai kruopščiai paruošiami. Džiovinamų gabaliukų forma reikšminga skoniui, prekiniai išvaizdai. Todėl ananasai pjaustomi įvairiai. Į džiovinimo vietą talpinami vienodos formos. Jie džiovinami naudojant saulės baterijas, kurios praleidžia tiesioginius saulės spindulius. Džiovinimui naudojamos biodujos pagamintos iš vaisių atliekų.
Greičiausiai ir patogiausiai įsigyti norimą produktą – internetu. Klientams internetinė parduotuvė yra nauda, nes galima gauti prekių pigiau, kaina maža. Viena tokių parduotuvių No Sugar siūlo pirkti džiovintus ananasus, kurie yra sertifikuoti ir be pridėtinio cukraus.