Aliejus

3 Įrašai(-ų)

Set Descending Direction
Grid List

Aliejus – tai skysti riebalai, kurie dažniausiai gaminami iš įvairių augalų. Augalinis aliejus turi sočias, polinesočiųjų, mononesočiųjų riebalų rūgštis ir vitaminus, kurie tirpsta riebaluose: gliceridai, vitaminai A, D, E, K ir kiti.


Aliejaus gamybos būdai:

  • Aliejus yra pirmo spaudimo – mechaniniu būdu spaustas presais arba šildymo būdu gautas aliejus. Tokiu būdu gamintas aliejus ilgiau laikosi;
  • Šaltai spaustas – mechaniniu būdu be šildymo presais išgautas aliejus. Maistinė vertė tokiu būdu gaminto aliejaus lieka maksimali;
  • Aliejus spaustas pagal lydymosi temperatūrą.

Kadangi aliejus pats yra riebalas – jo maistinė vertė didelė, kalorijos aukštos – 100 g aliejaus 700 – 900 kcal. Todėl aliejus dažniausiai naudojamas maisto gaminimui ar pagardinimui - kepimui, virimui, gruzdinimui.


KAM NAUDOJAMAS ALIEJUS IR KOKIA JO NAUDA?


Aliejus gaminamas bei naudojamas ne vien maisto gamybai, bet ir sveikatai. Kiekvienas aliejus savo sudėtyje turi naudingų savybių: vitamino E, nesočiųjų riebalų rūgščių, antioksidantų. Aliejus sveika sergant kraujagyslių ligomis, širdies ligomis, virškinimo trakto ligomis. Gaminyje esantis lecitinas saugo žmogaus organizmą nuo aterosklerozės, stiprina nervų sistemą, padeda kepenų veiklai. Šaltai spaustą aliejų galima naudoti po šaukštą prieš valgį.


Daug aliejinių yra ir vaistų. Labai gerai žinomas kamparo aliejus. Kamparo aliejus naudojamas įtrynimams prieš uždegimus. Juo galima įtrinti į įvairias kūno vietas. Kamparo aliejus naudojamas kaip ingredientas vaistų pramonėje bei kosmetikos gamyboje.
Plačiai naudojamas yra ricinų aliejus. Jis padeda kovoti su dermatologiniais susirgimais, vidurių ligomis, odos negalavimais bei kitokiomis sveikatos problemomis.


Labai svarbus aliejų tarpe - žaliasis aliejus. Jo sudėtyje yra stabilizatorių, konservantų, vitaminų, mineralų, riebalų flavonoidų ir kitų naudingų medžiagų. Jis reguliuoja odos riebalų apykaitą, skatina plaukų augimą, gydo įvairias odos ligas. Žinoma, šis aliejus gruzdintuvei netinkamas.


KOKS ALIEJUS YRA SVEIKIAUSIAS?


Ekologiškas aliejus yra sveikas. Jis tinkamiausias maisto gaminimui. Aliejai iš augalų, riešutų ir sėklų turi nesočiuosius riebalus. Nesotieji riebalai gerina širdies sveikatą. Kiekvienas aliejus turi savyje maisto bei gydomąsias medžiagas, kurios naudingos žmogaus organizmui. Tai riebalas, kurio maistinė vertė labai aukšta, kalorijos didelės. Sprendžiant, kuris aliejus yra geriausias svarbi jo cheminė sudėtis, kvapas, skonis. Maisto gamyboje iš visų riebalų, sveikiausias yra aliejus. Jis gamybos procese išskiria mažiausiai kenksmingų medžiagų.


Aliejus pagamintas šalto spaudimo būdu tinka paskaninti salotas, daržoves, mišraines. Aliejus gali būti rafinuotas ir nerafinuotas. Rafinuotas aliejus yra skaidrus, neturi drumzlių. Toks aliejus tinka kepimui, padažų gamybai. Nerafinuotas aliejus turi drumzlių, specifinį kvapą. Jis daugiau tinka mišrainių bei užkandžių gamybai.


ALIEJUS INTERNETU


Aliejų labai patogu įsigyti internetu – šiuo būdu sutaupysite laiką, surasite norimą produktą pigiau ir patrauklia kaina. Viena tokių elektroninių parduotuvių – No Sugar. Internetinėse parduotuvėse klientas visada gali rasti informacijos apie aliejų, jo gamybą, naudą. Internetu pirkta prekė laiku pasiekia klientus jų nurodytu adresu.

Aliejus – tai skysti riebalai, kurie dažniausiai gaminami iš įvairių augalų. Augalinis aliejus turi sočias, polinesočiųjų, mononesočiųjų riebalų rūgštis ir vitaminus, kurie tirpsta riebaluose: gliceridai, vitaminai A, D, E, K ir kiti.


Aliejaus gamybos būdai:

  • Aliejus yra pirmo spaudimo – mechaniniu būdu spaustas presais arba šildymo būdu gautas aliejus. Tokiu būdu gamintas aliejus ilgiau laikosi;
  • Šaltai spaustas – mechaniniu būdu be šildymo presais išgautas aliejus. Maistinė vertė tokiu būdu gaminto aliejaus lieka maksimali;
  • Aliejus spaustas pagal lydymosi temperatūrą.

Kadangi aliejus pats yra riebalas – jo maistinė vertė didelė, kalorijos aukštos – 100 g aliejaus 700 – 900 kcal. Todėl aliejus dažniausiai naudojamas maisto gaminimui ar pagardinimui - kepimui, virimui, gruzdinimui.


KAM NAUDOJAMAS ALIEJUS IR KOKIA JO NAUDA?


Aliejus gaminamas bei naudojamas ne vien maisto gamybai, bet ir sveikatai. Kiekvienas aliejus savo sudėtyje turi naudingų savybių: vitamino E, nesočiųjų riebalų rūgščių, antioksidantų. Aliejus sveika sergant kraujagyslių ligomis, širdies ligomis, virškinimo trakto ligomis. Gaminyje esantis lecitinas saugo žmogaus organizmą nuo aterosklerozės, stiprina nervų sistemą, padeda kepenų veiklai. Šaltai spaustą aliejų galima naudoti po šaukštą prieš valgį.


Daug aliejinių yra ir vaistų. Labai gerai žinomas kamparo aliejus. Kamparo aliejus naudojamas įtrynimams prieš uždegimus. Juo galima įtrinti į įvairias kūno vietas. Kamparo aliejus naudojamas kaip ingredientas vaistų pramonėje bei kosmetikos gamyboje.
Plačiai naudojamas yra ricinų aliejus. Jis padeda kovoti su dermatologiniais susirgimais, vidurių ligomis, odos negalavimais bei kitokiomis sveikatos problemomis.


Labai svarbus aliejų tarpe - žaliasis aliejus. Jo sudėtyje yra stabilizatorių, konservantų, vitaminų, mineralų, riebalų flavonoidų ir kitų naudingų medžiagų. Jis reguliuoja odos riebalų apykaitą, skatina plaukų augimą, gydo įvairias odos ligas. Žinoma, šis aliejus gruzdintuvei netinkamas.


KOKS ALIEJUS YRA SVEIKIAUSIAS?


Ekologiškas aliejus yra sveikas. Jis tinkamiausias maisto gaminimui. Aliejai iš augalų, riešutų ir sėklų turi nesočiuosius riebalus. Nesotieji riebalai gerina širdies sveikatą. Kiekvienas aliejus turi savyje maisto bei gydomąsias medžiagas, kurios naudingos žmogaus organizmui. Tai riebalas, kurio maistinė vertė labai aukšta, kalorijos didelės. Sprendžiant, kuris aliejus yra geriausias svarbi jo cheminė sudėtis, kvapas, skonis. Maisto gamyboje iš visų riebalų, sveikiausias yra aliejus. Jis gamybos procese išskiria mažiausiai kenksmingų medžiagų.


Aliejus pagamintas šalto spaudimo būdu tinka paskaninti salotas, daržoves, mišraines. Aliejus gali būti rafinuotas ir nerafinuotas. Rafinuotas aliejus yra skaidrus, neturi drumzlių. Toks aliejus tinka kepimui, padažų gamybai. Nerafinuotas aliejus turi drumzlių, specifinį kvapą. Jis daugiau tinka mišrainių bei užkandžių gamybai.


ALIEJUS INTERNETU


Aliejų labai patogu įsigyti internetu – šiuo būdu sutaupysite laiką, surasite norimą produktą pigiau ir patrauklia kaina. Viena tokių elektroninių parduotuvių – No Sugar. Internetinėse parduotuvėse klientas visada gali rasti informacijos apie aliejų, jo gamybą, naudą. Internetu pirkta prekė laiku pasiekia klientus jų nurodytu adresu.